Sloven�cina English Deutsch
O nas

 

CV okteta

Zasedba

 

 

CV okteta

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov. Mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po svetu, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričeli s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.

Ob dvajsetletnici delovanja (1971) je oktet dal pobudo za nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Od tedaj le-ta neprekinjeno deluje in povezuje slovenske pevske zanesenjake v domovini in po svetu.

Oktet je izdal več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom 'Slovenski oktet', v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

Od jeseni 2018 ansambel deluje v novi zasedbi.


 

 

Zasedba

 


Umetniški vodja: JOŽE VIDIC TIM RIBIČ, 1. tenor

Tenorist Tim Ribič se je že zgodaj začel ukvarjati z glasbo. Najprej se je učil igrati kitaro, nato pa začel obiskovati tudi ure solo petja pri profesorici Jolandi Korat. Študij petja je nadaljeval na dunajskem konservatoriju Franz Schubert pri profesorici Silviji P. Cenčič. Diplomiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in prav tako na isti univerzi z odliko zaključil podiplomski študij v razredu profesorja Ulfa Bästleina in si pridobil naziv mag. Art. Leta 2005 se je izpopolnjeval v opernem studiu Nacionalne akademije Sv. Cecilija v Rimu pri Renati Scotto, Silvani Bazzoni Bartoli in Cesareju Scartonu ter pri profesorju Carlu Bergonziju na Akademiji Verdiana v Bussetu.

Nastopil je na številnih priznanih opernih in koncertnih odrih v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Španiji, Italiji in na Japonskem. Med drugim je nastopil kot Alfred v Netopirju Johanna Straussa ml., Camille v Veseli vdovi, Paris v Offenbachovi opereti Lepa Helena, Franz v Hoffmannovih pripovedkah, Stefan Koltay v opereti Viktoria in njen huzar Paula Abrahama, Gornik v slovenski operni noviteti Janija Goloba Ljubezen kapital, Danilo v Veseli vdovi, Max v Weberjevi operi Der Freischütz, Princ v operi Rusalka A. L. Dvořáka, Alexander v Händelovi operi Alexander in Indien, Rutan v Fibichovi operi Pad Arkuna in drugih.
Član Slovenskega okteta je od leta 2014. 

 

Ribič


Nazaj na vrh strani Na vrhROK FERENČAK, 1. tenor

Tenorist Rok Ferenčak je bil rojen leta 1990 v Brežicah. Svojo pevsko pot je pričel v MePZ Viva Brežice, z učenjem petja pa v Glasbeni šoli Brežice, pri prof. Marjetki Podgoršek Horžen. Je študent opernega petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu izr. prof. Matjaža Robavsa, in trenutno zaključuje magistrski študij. Udeležil se je različnih solopevskih seminarjev, med drugim se je izpopolnjeval na študentski izmenjavi v Litvi pri profesorju baritonistu Deividasu Staponkosu.

Kot solist je nastopil pod okriljem Akademije za glasbo v Schubertovem Rekviemu v G-duru in Janezovem pasijonu J. S. Bacha. Prav tako je nastopil v Slovenski filharmoniji v Rekviemu Gabriela Faurea, Mendelssohnovem Psalmu 42 in pod pokroviteljstvom Glasbene mladine ljubljanske nastopil na koncertu cikla Mladi mladim. Trenutno je zaposlen v zboru Slovenske filharmonije, nastopa pa tudi v različnih komornih zasedbah. Veseli ga nastopanje v muzikalih (Revolucija ljubezni, Za vas živim, Ljubezen vse premaga), kot zborist pa je sodeloval pri več projektih SNG Opera in balet Ljubljana.
Član Slovenskega okteta je od leta 2018. 

 

Ferenčak


Nazaj na vrh strani Na vrhDAVID JAGODIC, 2. tenor

Tenorist David Jagodic se je začel učiti solopetja pri prof. Barbari Nagode in ga 2011 nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju v razredu prof. Claudie Visce, kjer je 2015 diplomiral z odliko. V letu 2018 bo zaključil master študij samospeva in oratorija v razredu prof. KS Roberta Holla. Izpopolnjeval se je tudi pri Florianu Boeschu, Piotru Beczali, Irini Gavrilovici in Michaelu Schade.

Že leta 2012 je debitiral z vlogo Alfonsa (Die Freunde von Salamanka/Schubert) pri Sommefestspiele Neuzelle v Nemčiji, sledile pa so še Tamino (Die Zauberflöte/Mozart), Lensky (Yevgény Onégin/Tschaikovsky), Fenton (Falstaff/Verdi), Alfred (Die Fledermaus/Strauss), Don Ottavio (Don Giovanni/Mozart), Ferrando (Cosi fan Tutte/Mozart), Simon (Der Bettelstudent/Millocker), Knusperhexe (Hänsel u. Gretel/Humperdinck), Wüsterich (Tulifant/von Einem) in mnoge druge.

David Jagodic je v tujini uveljavljen tudi kot koncertni pevec. V letu 2017 je debitiral v Dunajskem Musikvereinu, leta 2018 pa v Konzerthausu, prav tako na Dunaju. Poleg različnih koncertnih programov samospevov s pianisti, kot so Helmut Deutsch, Andras Schiff in Stephan Matthias Lademann, je nastopil kot Evangelist (Johannes Passion/Bach), Obadjah (Elias/Mendelssohn), Uriel (Die Schöpfung/Haydn), Samson (Samson/Händel) in prevzel tenorski del v Bachovem Magnificatu in Weihnachtsoratoriumu, Mozartovem in Verdijevem Reqiumu, Mendelssohnovi 2. simfoniji, Brucknerjevemu Te Deumu in mnogih drugih.

V času študija je bil David Jagodic štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in SIAA Foundation iz Lichtensteina, kakor tudi prejemnik več nagrad mednarodnih tekmovanj.

Član Slovenskega okteta je od leta 2018.

 

Jagodic


Nazaj na vrh strani Na vrhJANEZ TRILER, 2. tenor

Tenorist Janez Triler živi v Železnikih. V času osnovne šole je končal nižjo glas­beno šolo iz harmonike. Solopetje je študi­ral pri prof. Ileani Bratuž Kacijan, kjer se še vedno izpopolnjuje v pevskem znanju.

Janez prepeva že od rosne mladosti. Najprej je pel v mladinskem pevskem zboru osnovne šole v Železnikih, nato v MePZ Domel v Železnikih in v Kvartetu Mlin. Veliko je nastopal tudi z narodno­zabavnimi ansambli. S svojim bratom je bil soustanovitelj ansambla »Obzorje«, s katerim je šestnajst let nastopal po vsej Evropi.

Še vedno pa nastopa s posameznimi vokalnimi skupinami in tudi kot solist. Janez Triler je pisal besedila in glasbo za narodnozabavne ansamble ter le-to tudi posnel in izdal na zgoščenkah. Močno je na­vezan na svojo harmoniko, ki jo občasno uporablja v duhu ljudskega godčevstva.

Član Slovenskega oketa je od leta 1996.

 

 

Triler


Nazaj na vrh strani Na vrhRAJKO MESERKO, 2. tenor

Tenorist Rajko Meserko živi v Šmartnem pri Litiji. Srednjo šolo je obiskoval v Ljubljani, kjer je v času študija začel z obiskovanjem nižje glasbene šole. Solopetje je študiral pri prof. Mariji Sedej in se kasneje izpopolnjeval pri prof. Karlu Jeriču.

Je župan občine Šmartno pri Litiji in vršilec dolžnosti ravnatelja SNG Opera in balet v Ljubljani.

V šolski dobi je pel v raznih mladinskih zborih, nato pa v kvartetu Šmartin skupaj z Jožetom Vidicem. Avdicijo za Slovenski oktet je opravil julija leta 2000. V Slovenskem oktetu je prepeval do leta 2014 in se mu ponovno pridružil v letu 2016 do leta 2018.

 

 

 

Meserko


Nazaj na vrh strani Na vrhJOŽE VIDIC, bariton

Baritonist Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral petje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorici Jelki Stergar ter se izpopolnjeval v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri profesorju Karlu Jeriču. Že v času študija je postal član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter komornega zbora Ave. S tem zborom je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada.

V letu 2000 je postal stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Na odru matičnega gledališča ter gostovanjih doma in po svetu je poustvaril preko petdeset opernih vlog. Med njimi velja izpostaviti naslednje: Lorenzo (Črne maske), Konrad (Renske nimfe), Evgenij Onjegin (Evgenij Onjegin), Don Giovanni (Don Giovanni), Figaro (Seviljski brivec), Orfej (Orfej in Evridika), Renato (Ples v maskah), Jago (Otello), Ford (Falstaff), Marcel (La bohème), dr. Malatesta (Don Pasquale), Escamillo (Carmen), Valentin (Faust), Le Grand pretre (Samson et Dalila), Le Mari (Les mamelles de Tirésias), Gruden (Ljubezen kapital), Vladimir (Knez Igor), Pantalon (Zaljubljen v tri oranže), Danilo (Vesela vdova), Gabriel Von Eisenstein (Netopir), Baron Weps (Ptičar), Bob Baker (Wonderful town), Samuel (The pirates of Penzance), ...

Kot obetaven mlad pevec je leta 2002 prejel štipendijo Wagnerjevega sklada.

Doma in v tujini se je uveljavil tudi kot koncertni pevec. Nastopa z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov v delih od baroka do sodobnosti: J. S. Bach, Matheus Passion, Johannes Passion; G. F. Händel, Jephta, Judas Maccabaeus, Allegro il pensieroso ed il moderato, Messiah; J. Haydn, Nelsonmesse, Theresienmesse; F. Schubert, Lazarus; L. van Beethoven, 9. Simfonia; G. Mahler, 8. Simfonia; J. Brahms, Ein deustsches Requiem; M. Durufle, Requiem; G. Fauré, Requiem; F. Martin, Golgotha; B. Papandopulo, Hrvatska misa; M. Musorgski / D. Šostakovič, Pjesni i plaski smerti; C. Orf, Carmina burana; B. Arnič, Simfonia št. 3 „ Duma"; D. Maslanka, Mass; A. Srebotnjak, Mati; L. Lebič, Miti in apokrifi; M. Strmčnik, Kantata Dunajski večeri...

Baritonist Jože Vidic je nagrajenec Prešernovega sklada za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital (2013).

Član Slovenskega okteta je od leta 1996. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja.

 

 

Jože Vidic


Nazaj na vrh strani Na vrhDARKO VIDIC, bariton

Baritonist Darko Vidic je študiral petje v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo v razredu prof. Janka Volčanška ter ga z magisterijem zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa.

Je udeleženec več državnih tekmovanj iz solo petja, na katerih je prejemal prve nagrade; med drugim tudi posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V letu 2011 je bil prejemnik štipendije Wagnerjevega sklada. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade za umetniške dosežke v študijskem letu 2012/2013.

Prve glasbene izkušnje je pridobival v domačem glasbenem okolju kjer je sodeloval v različnih komornih skupinah. Kot zborovski pevec in kasneje kot solist je sodeloval s Komornim zborom AVE, APZ Tone Tomšič, zborom Radia Slovenija, zborom ljubljanske Opere SNG, Vokalno akademijo Ljubljana, Oktetom Valvasor in Svetovnim zborom mladih, s katerim je sodeloval na svetovnih turnejah - Južna Afrika, Kitajska in Belgija.Kot koncertni pevec sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom in Big bandom RTV Slovenija, orkestrom Ljubljanske opere. Kot operni solist je nastopil v naslednjih operah: Marij Kogoj – Črne Maske (Lorenzov dvojnik), Jani Golob – Ljubezen Kapital (Oče), Giacomo Puccini – La Boheme (Schaunar, Alcindoro), Claudio Monteverdi – Orfej (Plutone), Anton Foerster – Gorenjski slavček (Chansonete, Lovro), Giusepe Verdi – Rigoletto (grof Čeprano), Niccolo Piccinn – Nikogaršnja hči (Tagliaferro), Gioacchino Rossini – Italianka v Alžiru (Haly), Antonin Dvorak – Rusalka (Lovec, Gozdar), Christoph Willibald Gluck – Orfej in Evridika (Orfej)...


Član Slovenskega okteta je od leta 2010.

 

Darko Vidic


Nazaj na vrh strani Na vrhJANKO VOLČANŠEK, bas

Basist Janko Volčanšek je leta 2002 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Irene Baar, pri kateri je leta 2005 opravil še podiplomski specialistični študij. Svoje znanje je izpopolnjeval pri številnih uglednih pedagogih v tujini.

Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana poučuje petje.

Koncertira na domačih koncertnih in opernih odrih (Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, SNG Maribor...) in v tujini (Hrvaška, Italija, Avstrija, Belgija...), tudi na raznih festivalih (Radovljica, Varaždin, Ljubljana...). Tako je poustvaril preko 40 vokalno-instrumentalnih del z vsemi pomembnejšimi slovenskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Opere in baleta Ljubljana, orkester SNG Maribor, Simfonični orkester Slovenske filharmonije...) pod vodstvom priznanih domačih in tujih dirigentov.

Je dobitnik državnih in mednarodnih pevskih nagrad, ter Prešernov nagrajenec Akademije za glasbo in štipendist Wagnerjevega sklada.

Leta 2008 je debitiral v Ipavčevih Teharskih plemičih (SLG Celje), kasneje istega leta pa na odru SNG Maribor kot Jaka v Parmovem Zlatorogu. Na odu SNG Opere in baleta v Ljubljani pa je poustvaril vloge: Bartolo (Seviljski brivec), Monterone(Rigoletto), Zuniga (Carmen), Gran Sacerdote (Nabucco), Zio Bonzo (Madama Butterfly), Benoit in Alcindoro (La Boheme)...

Član Slovenskega okteta je od leta 2002.

 

 

Volčanšek


Nazaj na vrh strani Na vrhMATEJ VOJE, bas

Basist Matej Voje je študij glasbene pedago­gike končal na Akademiji za glasbo v Ljub­ljani. Dela kot profesor glasbene vzgoje in korepetitor baleta na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.

Od leta 1979 je bil redni organist in kasneje tudi zbo­rovodja cerkvenega otroškega, dekliškega in mešanega pevskega zbora v Trnovem v Ljubljani. Bil je član zbora Consortium Musicum ter Komornega zbora RTV Slo­venija, kjer se je kalil kot pevec in kasneje kot korepetitor. Bil je tudi član komornega zbora Ave, Domžalskega komornega zbora in Slovenskega komor­nega zbora, ter kot organist sodeloval z Ljubljanskimi madrigalisti in zborom Lipa zelenela je. Priložnostno je spremljal tudi druge osnov­nošolske in srednješolske zbore.

Kot pianist je sodeloval z opernimi solisti (Zdravko Perger, Olga Gracelj, Jože Vidic) in nastopal v instru­mentalnem triu. Leta 1991 je postal član vokalnega kvarteta Big Ben, s katerim je koncertiral doma in po svetu.

Član Slovenskega okteta je od leta 1996.

 

 

Voje


Nazaj na vrh strani Na vrh